Saatko tarpeeksi unta? Ole lempeä itsellesi jos et. | LuKLabel

Saatko tarpeeksi unta? Ole lempeä itsellesi jos et.

Tiedämme että riittävä, hyvänlaatuinen uni on tärkeää kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Riittävä lepo määrittää suunnan lähes koko arjellemme.
Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä jokainen meistä elää omaa arkea omine haasteineen. On vauvavuotta, stressiä, uniongelmia tai ajanpuutetta. 

Miksi oikein tarvitsemme unta ja miten se vaikuttaa hyvinvointiimme?

Aikuinen ihminen tarvitsee tutkitusti 7-9 tuntia unta yössä. On ihmisiä, jotka kokevat pärjäävänsä vähemmällä, mutta todellisuudessa tällaiset henkilöt ovat totuttaneet itsensä lyhyempiin yöuniin. Lyhyisiin yöuniin "tottuminen" ei silti tarkoita, unimäärä olisi riittävä. Liian vähäinen unimäärä saattaa pitkällä aikavälillä altistaa terveysongelmille kuten 2-tyypin diabetekselle, korkealle verepaineelle tai sydänvaivoille. Lisäksi jatkuvassa väsymystilassa oleminen kuormittaa kehoa henkisesti ja fyysisesti. Ihminen on sopeutuvainen ja tottuu tällaiseen tilaan helposti. Kun varmistat itsellesi riittävän unimäärän, vähenee tarve jatkuvalle napostelulle sillä kehosi ei kaipaa lisäenergiaa ruoasta. Hyvin nukkunut ihminen on myös tehokkaampi ja keskittyneempi. Myös urheilusuoritukset ovat tutkitusti tehokkaampia, kun unimäärä on riittävä ja keho on tarpeellisessa vireystilassa. 

Unen määrä on tärkeää, mutta siitä ei kannata ottaa liikaa stressiä. Välillä elämässä on kausia, jolloin unta ei ole mahdollista saada suositusten mukaisesti. Kun hyväksyy asian ja tiedostaa vaiheen olevan (toivottavasti) väliaikainen, lakkaa keho erittämästä stressihormoneja. 


Keskity "huonon unen jaksoina" muihin asioihin, joista saat energiaa ja hyvinvointia. Syö monipuolisesti, ulkoile raittiissa ilmassa, tapaa ystäviä, harrasta, herkuttele, lue kirjoja.
Älä myöskään stressaannu jos et iltaisin tai öisin saa unta, ota sängyssä pyöriskely levon kannalta ja yritä rentoutua. Vaikka et nuku, lepäät silti - jos vaan saat aivosi rauhoitettua ja kehosi rentoutuneeseen tilaan. Tilanne ei helpotu pahentamalla sitä, ole lempeä itsellesi äläkä yritä "suorittaa" unta. 

Yhteenvetona; nuku tarpeeksi jos sinulla on siihen mahdollisuus. Jos ei ole, yritä levätä nukkumisen sijaan. Ole itsellesi armollinen.

Jaksamista pimeään syksyyn, sytyttele kynttilöitä, fiilistele lempimusiikkiasi, ulkoile ja harrasta. Nauti väreistä ja luonnosta. Ja lepää. Olet ansainnut sen. <3

 

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.